Ortodoncija

Ortodoncija je klinička specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i međučeljusnih odnosa. Dolazi od grčke riječi orthos što znači »ravan«, i odontos što znači »zub«.

Prva je i najstarija specijalnost u dentalnoj medicini, a zadaća joj je da proučava biološke fenomene rasta i razvoja.
Bavi se proučavanjem etioloških čimbenika koji su prijetnja normalnom rastu i razvoju, dijagnostikom te liječenjem dentofacijalnih anomalija. Prevenirajući i liječeći otvorene, duboke, unakrsne, progene i druge teške oblike anomalije zagriza i postave zuba, stvara izniman doprinos pravilnom razvoju i funkcionalnoj sposobnosti organa za
žvakanje. Preveniranjem i liječenjem zbijenosti zubnih lukova, smanjuje broj retencijskih mjesta za plak, a time
i mogućnost nastanaka karijesa. Profilaktički djeluje i na parodontalne bolesti, jer se pravilnom postavom zuba postiže njihovo fiziološko opterećenje tokom žvakanja.

Osim estetske ima i funkcijsku ulogu jer pravilan položaj zubi u čeljusti te pravilan odnos gornje i donje čeljusti omogućavaju ravnomjeran prijenos žvačnih sila, čime se čuva potporno tkivo zuba i sami zubi od preopterećenja, prekomjernog trošenja i propadanja.
Ispravljanje funkcijskih i estetskih nepravilnosti postiže se nošenjem fiksnih, a izuzetno rijetko i mobilnih ortodontskih aparata. Vrhunski dizajn i neprimjetnost estetskih bravica olakšava pacijentima njihovo nošenje, neovisno o njihovoj dobi i zanimanju.

Danas postoje sofisticirani ortodontski aparati, koji zadovoljavaju i najviše estetske standarde te mogu riješiti gotovo svaki ortodontski problem i omogućiti pacijentu osmijeh kakav je oduvijek želio, a koji aparat i kada će biti najučinkovitiji možete saznati kod nas.

U specijalističkoj ordinaciji za ortodonciju dr. Slavko Delladio  provodimo liječenje svim vrstama bravica ( klasičnim, metalnim i estetskim, te selfligating tj. samovezujućim, metalnim i estetskim bravicama ). Koja će bravica biti izabrana ovisi o težini ortodontske nepravilnosti, jer ne možemo sa svim vrstama bravica dobiti željeni učinak. Posebno tu treba naglasiti da korekciju zuba ne rade bravice i žice, već sam ortodont planiranjem svakog ortodontskog poteza, svojim znanjem, iskustvom i manualnom spretnošću. Umjesto da koristimo tvorničke ortodontske aparate, koji su isti za sve pacijente i anomalije,mi ih izrađujemo ručno, individualno formirane u skladu sa oblikom čeljusti i lica svakog pacijenta posebno.

Današnji estetski kriteriji, kao i ideal onog što se smatra harmoničnim i lijepim, postavili su pred struku visoke zahtjeve. U našim ordinacijama izabrat ćemo za Vas (ovisno o dobi) najpovoljnije vrijeme liječenja, odgovarajući ortodontski aparat, rukovoditi se principima struke i poštivati ortodontsku proceduru, te Vam time podariti osmijeh kakav ste oduvijek željeli . Ortodontski osmijeh dobiven našim liječenjem ima ovdje šire značenje jer smo osim lijepog zubnog niza stvorili i lijepi profil, odnosno uspostavili individualnu estetiku lica kod naših pacijenata.

U prilog svemu tome govori gotovo 5000 zadovoljnih pacijenata čiji su riješeni slučajevi s kompletnom foto dokumentacijom pohranjeni u našoj foto arhivi, koja je jedinstvena u Hrvatskoj ortodonciji.

 

Važno je naglasiti da današnja, suvremena ortodoncija teži liječenju ortodontskih anomalija bez vađenja zubi. Liječenje bez vađenja zuba sve je češće izbor, a to omogućuje rano ortodontsko liječenje i raznovrsnost ortodontskih tehnika i naprava. Zato kod odluke o vađenju zuba treba tražiti barem još jedno mišljenje. Također je dobro znati da su djeca sa izrazito isturenim zubima sklona zubnim traumama, a nakon ortodontskog liječenja šest puta se smanjuje mogućnost zubnih trauma. I na kraju spomenimo da u ortodontskom liječenju ne koristimo riječi nikad i uvijek, osim u tvrdnji da nikad nije kasno za ortodontsko liječenje i da se uvijek liječenjem može dobiti zadovoljavajući rezultat.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.